Bezienswaardigheden in Londen

Bezienswaardigheden in Londen

Londen moet je beslist een keer ervaren. Zodra je uitstapt in deze metropool voel je meteen de London vibe. Er is zoveel te doen en te beleven, dat een weekendje daarnaartoe vaak veel te kort is. Wie er nog niet eerder kwam mag alle highlights zoals de Big Ben, Buckingham Palace en de Londen Eye eigenlijk niet missen. Maar er zijn nog meer mooie en bijzondere musea en bezienswaardigheden die je op je lijstje kunt zetten. 

De bekende must sees

We beginnen natuurlijk bij de klassiekers van Londen. Ze liggen redelijk dicht bij elkaar en zijn dus makkelijk te combineren. Het handigst is om naar Green Park te gaan en te starten met een bezoek langs het koninklijk paleis; Buckingham Palace, gebouwd in 1752. De wisseling van de wacht om 11 uur stipt is een echte publiekstrekker. Het paleis zelf is ook te bezoeken in augustus en september, als de Koninklijke familie op vakantie is.

Iets verderop, via St. James Park richting Theems, bevinden zich de Westminster Abbey, Big Ben en de Houses of Parliament. Samen The Palace of Westminster genoemd, het politieke hart van Engeland.

Palace of Westminster

De Westminster Abbey is de kroningskerk van Engeland. Niet alleen liggen hier Engelse vorsten en beroemdheden uit de Britse geschiedenis begraven, het is ook de plek waar meerdere leden van het Britse vorstenhuis trouwden. Zo vond hier het huwelijk plaats van prins William van Wales en Kate Middleton in 2011. De abdij is dagelijks toegankelijk, er zijn diensten bij te wonen en bezoekers kunnen deelnemen aan verschillende rondleidingen.

Tijdens het zomerreces van de Engelse politici is de Houses of Parliament ook van binnen te bezichtigen. Niet alleen krijgen bezoekers een rondleiding langs de zalen en kamers waar het Hogerhuis en Lagerhuis zetelen, ze worden ook langs de Royal Gallery gevoerd met bijzondere portretten van alle Britse vorsten.

Tegenover de Big Ben, aan de andere kant van de Theems, ligt het 135 meter hoge reuzenrad de London Eye. Een ritje in dit zogenaamde Millenium Wheel duurt zo’n 30 minuten en vanuit de gesloten glazen capsules kijk je uit over de hele stad.

Tuin met uitzicht in Sky Gardens

Een alternatief voor een mooi uitkijkpunt is een gratis bezoek aan Sky Gardens op de 35ste etage van het zogenaamde ‘Walkie-Talkie’ gebouw aan 20 Fenchurch Street. Hier bevindt zich naast een botanische tuin een bar, restaurant en een groot atrium. De gigantische glazen pui plus buitengalerij bieden rondom een prachtig zicht over de Theems, de Tower Bridge en nieuwe markante gebouwen zoals The Gherkin en The Shard. Om een bezoek te brengen aan Sky Gardens is een boeking wel nodig via skygarden.london.

St Paul’s Cathedral

Ben je in het centrum, dan kan je niet om de in het oog springende koepel van St Paul’s Cathedral heen. Gebouwd door Sir Christopher Wren is dit een van de indrukwekkendste kathedralen van Europa. Niet alleen is St.Pauls van binnen prachtig om te zien, je kunt ook de koepel beklimmen. Na een paar honderd treden kom je eerst aan op de Whispering Gallery met een bijzondere akoestiek. Vervolgens klim je door naar de Stone Gallery, met buiten een wandelgalerij rond de koepel, en als finale bereik je de Golden Gallery. Het uitzicht op dit hoogste punt van de koepel (108 meter) is onvergetelijk, zeker bij helder weer.

Gratis musea in London bezoeken

Bekende schilderijen, beeldhouwwerken en bijzondere cultuurschatten vind je in de Londense musea. En deze stad heeft er ontzettend veel; er zijn er ruim 300! Het bekendst zijn de National Gallery, British Museum, National Gallery, Science Museum, British Library, Tate Britain, Tate Modern en het Victoria & Albert Museum. Fijn is dat bovengenoemde museumcollecties gratis toegang bieden en regelmatig prachtige exposities organiseren.

Andere pareltjes voor liefhebbers zijn het Petrie Museum of Egyptian Archaeology, Royal Academy of Arts, Design Museum, Photographer’s Gallery, London Transport Museum, Museum of London Docklands, National Maritime Museum, Sherlock Holmes Museum, Imperial War Museum, The Wallace Collection en The Saatchi Gallery.

Bijzondere Londense attracties

Een leuke manier om de andere kant van Londen te bekijken is via de bekende ‘London Dungeon’. Een waar spookhuis waar acteurs de roerige geschiedenis van Londen levendig en vooral op griezelige wijze in beeld brengen; een ervaring op zich. In de buurt bevindt zich ook Sealife Aquarium, een van de grootste Europese aquariums. Of bezoek de London Zoo, die naast 750 verschillende diersoorten ook prachtige monumentale gebouwen herbergt.

Fans van Harry Potter kunnen deelnemen aan verschillende tochten met een rondgang langs bijzondere locaties uit de films, zoals platform 9 ¾ op King’s Cross Station. Ook een bezoek aan de Warner Bros Studio Tour met de ‘The making of Harry Potter’- experience mag dan eigenlijk niet in het programma ontbreken.

Winkelen in Londen

Londen barst van de gezellige winkelstraten, met natuurlijk de bekende shopping mogelijkheden in Oxford Street, Regent Street en het wat chiquere Bond Street. Laat je je graag verrassen, ga dan bijvoorbeeld naar de wijken Notting Hill, met Portobello road, Soho (Carnaby Street), het hippe Shoreditch en Southbank. Of ontdek het industrieel historische Southwark en Seven Dials als je vooral van vintage, hippe barretjes en unieke kledingzaakjes houdt.

Musicals, eten, drinken en uitgaan

Avondje uit in Londen? Dan moet je natuurlijk in West End zijn; het theater- en uitgaansdistrict van Londen. Hier zie je de nieuwste musicals maar kan je ook kijken naar bekende klassieke stukken en beroemde rockopera’s. Of je geniet van de vele eettentjes, bioscopen, comedyclubs en muziek- en dansclubs. Onderdeel van West End is de beroemde wijk Soho waar zich ook China Town bevindt. Meer entertainment vind je in de O2 Arena in Greenwich, waar veel grote evenementen en concerten plaatsvinden en je de nieuwste filmreleases kunt kijken op een reusachtig 3D-scherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *