Metro Londen: tickets & kaarten (London Underground)

Londen ontdekken met de metro

Ben je in Londen en wil je veel van de stad zien? Dan is een ritje met de London Underground de snelste manier om door de stad te reizen. Maar de metro van Londen is ook een bezienswaardigheid op zich, want je stapt hier in een bijzonder stukje cultuurgeschiedenis. Onder de straten van Londen herbergt zich namelijk het oudste metrostelsel ter wereld. 

Hoe werkt het Londense metronetwerk?

Het Londense metronetwerk, oftewel ‘The Tube’ bestaat uit 11 metrolijnen en 275 stations die zijn verdeeld over negen zones. Central London, met alle bekende musea en bezienswaardigheden, bevindt zich in zone 1 en 2. En ook de treinstations King’s Cross en St. Pancras, waar de Eurostar aankomt, zijn hier te vinden. Iedere metrolijn heeft een eigen kleur en welke richting deze vanaf een betreffend station rijdt, wordt aangeduid met Northbound, Westbound, Eastbound en Southbound.

Van vijf uur in de ochtend tot 12 uur ‘s nachts rijdt de metro, maar op sommige lijnen rijden er op vrijdag en zaterdag ook speciale Night Tube services.

Voor ritjes in zone 1 en 2 betaal je een standaardtarief en naar andere zones wordt reizen duurder. Bussen hanteren een vast tarief per rit. Vermijd tijdens je reis door Londen wel de drukste tijden: maandag t/m vrijdag van 06:30-09:30 en 16:00-19:00, ritprijzen zijn op die momenten ook duurder.

Oyster card Pay As You Go

Net als in Nederland reis je het makkelijkst en voordeligst met de lokale OV-chipkaart; de ‘Oyster card’. Hij is geldig in de Tube, bus, tram, London Overground, DLR, TfL Rail, River Bus services, Emirates Air Line en de meeste National Rail services in Londen. Losse kaartjes zijn beslist een stuk duurder.

Het opladen en activeren werkt vrijwel hetzelfde als bij het openbaar vervoer in Nederland. Als je Londen bezoekt is zo’n Oyster card overigens kosteloos aan te schaffen bij de loketten van Transport for Londen, of via de automaten op de metrostations. Kies dan de Oyster card Pay As You Go. Deze geeft ook reductie op al je reizen. Bovendien zit er een voordelige dagtarief op waardoor je meestal goedkoper uit bent dan een dagkaart voor metro, bus of tram. Voor zone 1 en 2 is het dagtarief zo rond de zes pond. Dat heb je er met een paar metroritjes al snel uit.

Oysterd card kopen

Je betaalt eenmalig een paar pond borg voor aanschaf van de Oyster card en vervolgens laad je hem op met het gewenste saldo. Dit kan op verschillende plekken in de stad. Verlaat je aan het eind van je weekend, week of langere trip de stad, dan kan je de kaart deactiveren waarna je de borg en het ongebruikte saldo weer terugkrijgt.

Er is ook een speciale ‘Visitors Oyster card’ te koop die in aanschaf een paar pond goedkoper is. Je kunt deze zelfs online voorafgaand aan je trip bestellen en thuis laten bezorgen (met verzendkosten). Alleen krijg je bij deze kaart de borg bij deactivering niet terug, alleen het resterende saldo.

Vrij reizen met de Travelcard

Wil je een dag onbeperkt met bus of metro binnen Londen reizen, dan kan dat met de Travelcard. Deze wordt uitgegeven voor bepaalde zones zoals 1-2 of 1-4. Er zijn ook passen die zeven dagen geldig zijn. Toch kan dat in aanschaf duurder uitpakken als je het vergelijkt met de gunstige daglimiet van een Oyster card. Het is dus aan te bevelen van te voren even uit te zoeken welke reispas het voordeligst voor je is.

Met kinderen reizen in de metro Londen

Kinderen onder de 11 jaar reizen gratis in de London metro, bussen en trams, mits ze worden begeleid door een volwassene. Begeleiders kunnen zo vier kinderen kosteloos meenemen. Alle 11 tot en met 15 jarigen kunnen gebruik maken van reductie via de zogenaamde ‘11-15 Zip Oyster card’, en daarvan is ook een speciale toeristenversie. Deze ‘Young Visitor discount’ kan op een Oyster card of Visitor Oyster card worden gezet en geeft twee weken lang 50% korting.

Vanaf 16 jaar moet het volledige volwassenentarief worden betaald, tenzij de reiziger beschikt over de ’16+ Zip Oyster’ reductiekaart.  Actuele tarieven en reducties zijn te vinden op de website van Transport for London.

Eigen bankpas gebruiken

Het is tegenwoordig ook mogelijk om je bankpas of creditcard in te zetten als Oyster card als deze is voorzien van een contactloos betalen logo. Maar dit geldt helaas niet voor alle Nederlandse bankpassen, dat is dus even proberen. Voordeel is wel dat je dan altijd voorzien bent van voldoende saldo. Je profiteert verder gewoon van de reducties en de betreffende daglimieten van Transport for London.

Makkelijk je weg vinden in de Underground

Met de Tube map in handen uitpuzzelen hoe je naar de volgende bestemming moet komen heeft zijn charme. Maar er zijn tegenwoordig ook allerlei handige gratis apps die je bezoek aan Londen nog makkelijker maken, zoals de Tube Map London Underground app en de Citymapper. Deze laatste voorziet je van alle reisinformatie die je nodig hebt, zowel onder- als bovengronds. Je typt in waar je heen wilt en de app vertelt precies welke verbindingen je moet nemen en hoe lang de rit duurt. Onmisbaar als je je tijd in Londen ten volle wilt benutten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *