Trein Rotterdam – Londen

Rotterdam heeft er een nieuwe treinverbinding bij. Vanuit Londen kun je rechtstreeks per trein naar Rotterdam Centraal. En dat in slechts drie uur. Treinkaartjes worden al verkocht vanaf € 40. Op de heenreis, vanuit Rotterdam naar Londen, moet je overigens voorlopig nog wel overstappen en zijn de treinkaartjes duurder. 

Vanaf het voorjaar van 2018  kan je gebruik maken van de nieuwe Eurostar Londen – Rotterdam – Amsterdam. Deze trein rijdt twee keer per dag. Het prettige is dat je gewoon in het centrum van Londen kunt instappen en dat je slechts 45 minuten voor vertrek geadviseerd wordt aanwezig te zijn. Je kunt gewoon vloeistoffen meenemen, en hoeft niet na te denken over het gewicht van je koffer. Na vertrek in Londen brengt de trein je in slechts drie uur naar Rotterdam. Ook weer tot in hartje stad.

Naar Londen moeten we voorlopig (tot 2020) wel blijven overstappen. Je kunt in Rotterdam opstappen op de intercity naar Brussel, of in de Thalys. In Brussel Zuid stap je over en check je in op de Eurostar. Doordat er geen rechtstreekse trein rijdt, ben je niet alleen langer onderweg, maar ben je voor de heenweg in de regel ook meer geld kwijt. 

De Eurostar op Rotterdam Centraal

Tarieven directe trein Rotterdam – Londen

Voor de rechtstreekse trein Londen – Rotterdam zijn er al tickets verkrijgbaar vanaf 40 euro. Op de heenweg betaal je minimaal 59 euro. Bij Eurostar is vroeg boeken belangrijk. Hoe eerder je boekt, des te minder je in de regel betaald. Boeken kan vanaf 6 maanden voor vertrek.

Reserveren van de Eurostar Londen

Voor de directe Eurostar trein Rotterdam – Londen zal je altijd moeten reserveren en dat kan via verschillende online verkooppunten, zoals NS international, Eurostar.com, HappyRail of NMBS Europe.

De prijzen voor deze treinkaartjes liggen bij deze kantoren vrijwel gelijk, maar afhankelijk van de gekozen reisdatum en reisklasse kunnen de kosten voor een kaartje aanzienlijk verschillen. Boek je tot een paar weken van te voren, dan heb je alle keuze in reisdata voor de laagste prijs. Kort voor je reisdatum betaal je altijd meer. Verder reis je vaak doordeweeks het voordeligst, zoals op dinsdag en woensdag.

Het comfort van de Eurostar

Reisklasse Standard van de Eurostar biedt voldoende comfort

Niet alleen de treindienst is straks nieuw, ook de trein die Eurostar inzet is van het allernieuwste type. Deze e320 is van alle gemakken en modern comfort voorzien. Dus ruime zitplaatsen, uitgebreide catering, overal uitstekende WIFI mogelijkheden en een keur aan digitale entertainment mogelijkheden voor op je tablet of laptop zodat je je aan boord beslist niet verveelt. Daarom kan je in deze trein ook prima je werk voortzetten.

Hoe relaxed je wilt reizen bepaal je zelf, want je hebt keuze uit drie reisklassen, uiteenlopend van de tweedeklas (Standard), een luxere zitplaats met geserveerd hapje en drankje (Standard Premier) en een volledige Business Class (Business Premier), die naast een complete maaltijdservice vooral de mogelijkheid biedt last minute je incheck te doen of te wisselen tussen treinen waarbij Eurostar altijd een zitplaats voor je vrijhoudt.

Op tijd voor de incheck

Inchecken voor de Eurostar

De voorbereidingen voor de komst van de Eurostar zijn nu in volle gang. Zo wordt er zowel op Rotterdam Centraal als Amsterdam Centraal een aparte terminal met wachtlounges gebouwd waar reizigers gaan inchecken. Deze zullen gebruikt gaan worden vanaf 2020, vanaf dat moment kun je immers ook rechtstreeks met de Eurostar van Rotterdam naar Londen. Nu hoef je op de heenreis nog geen rekening te houden met het inchecken. Dat gebeurd in Brussel, en op het moment dat je een treinkaartje koopt wordt daar automatisch voldoende tijd voor gereserveerd. Op de terugweg moet je tenminste 30 minuten voor vertrek inchecken. Eurostar adviseert 45 minuten voor vertrek aanwezig te zijn. Tijdens de incheckprocedure wordt de bagage gecontroleerd, ook ga je langs de paspoortcontrole. Gelukkig mag je wel gewoon vloeistoffen in de bagage meenemen, en is ook het gewicht niet belangrijk. Dat scheelt weer stress. As je Business Premier reist, mag je trouwens tot 10 minuten voor vertrek aanwezig zijn.

Anders van Rotterdam naar Londen

Vanuit Rotterdam zijn er natuurlijk nog andere manieren om naar Londen te reizen. Deze zijn zeker te overwegen als je liever meer keuze wilt hebben in vertrektijden en bijvoorbeeld minder let op de milieuvoordelen van de trein. Of ze ook goedkoper en sneller uitpakken, is even narekenen.

Zo gaan er vanuit de luchthavens van Rotterdam en Eindhoven dagelijks meerdere vluchten naar Londen. Hoewel de vliegreis zelf sneller is dan de trein, kunnen inchecktijden, controles en transfers de reis toch lang laten duren, want je komt niet in het centrum van Londen aan. Verder is het meenemen van extra bagage gelimiteerd. Vliegtickets lijken vaak heel goedkoop, maar de transferkosten van en naar de luchthaven kunnen behoorlijk oplopen. Zeker in Londen.

De bus nemen, bijvoorbeeld via Eurolines of Flixbus, is ook een optie. Vaak zijn tickets naar Londen erg voordelig, maar de reis is wel aanzienlijk langer dan met de trein.

Ook is het mogelijk de ferry te nemen vanuit Hoek van Holland naar Harwich (Stena Lines), die aansluit op een treinverbinding naar Londen. Of reis direct vanuit Rotterdam Europoort naar Hull (P&O Ferries). Alleen duurt vervolgens de treinreis naar Londen weer een paar uur langer.

De Eurostar op Rotterdam Centraal